De Gelderhorst heeft nu begrijpelijke website

9 mei 2018

Het is een eer om voor De Gelderhorst te mogen werken. De Gelderhorst is het enige zorgcentrum voor oudere Doven in Nederland. Voor de nieuwe website mochten wij de teksten schrijven. 

Schrijven voor Doven – De Gelderhorst schrijft Doven consequent met een hoofdletter –  vraagt inleving in deze specifieke groep. Veel oudere Doven beheersen zowel de Nederlandse taal als de Nederlandse gebarentaal niet goed. Tot 1980 leerden Doven namelijk geen gebarentaal in de instituten. Ze moesten Nederlands leren zonder deze taal te kunnen horen. Vandaar dat velen moeite hebben met lezen. Op de website staan daarom zowel filmpjes in gebarentaal als teksten. Knap gedaan.

Teksten website heel direct

De teksten op de website zijn afgestemd op het gemiddelde taalniveau van Doven. Korte zinnen, weinig verwijswoorden en bijzinnen, geen beeldend taalgebruik, geen gezegden en heel direct. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn zo gewend beeldend te schrijven dat het zoeken is naar heel direct woordgebruik. Maar we zijn erin geslaagd: begrijpelijk én toch wervend. De reacties zijn positief. 

Visuele communicatie centraal

Binnenlopen bij De Gelderhorst is kennismaken met een wereld die normaal aan je voorbij gaat. Een heel bijzonder centrum waar Doven zich thuisvoelen. De inrichting is op Doven afgestemd. Grote open ruimtes zodat mensen elkaar goed kunnen zien. Want zonder zicht geen communicatie. De communicatie is visueel en stil. Een bijzondere ervaring.