Virtual Reality Experiment
2 maart 2018
Op 22 februari 2018 voerden we succesvol een Virtual Reality-experiment ‘Wageningen 2030’ uit met de gemeenteraad van Wageningen. We hebben met elkaar 2 toekomstscenario’s van de stad ervaren. Daarvoor wandelden we virtueel door het Wageningen van 2030 in 2 verschillende profielen. Zo hopen we de noodzaak tot profilering op de politieke agenda te krijgen. Waarom doen we dit?
In een ruimte van het stadhuis van Wageningen hebben gemeenteraadsleden, Raad van Bestuur van Wageningen University & Research, binnenstadmanagers en andere betrokkenen virtueel gewandeld in het Wageningen van 2030. Ze liepen virtueel met een gids door een nieuw ontworpen gebied tussen de Stadsbrink en de herstelde stadsgracht. En dat twee keer: de eerste keer liepen ze door de City of Liberation en de tweede keer door de City of Life Sciences. Het ruimtelijk ontwerp was dezelfde, maar de inrichting en de sfeer waren totaal anders. Zo konden de bezoekers het effect van profilering ervaren.
Doel VR-experiment
Wat we met het experiment beogen is het belang van keuzes maken voor de Wageningse binnenstad op het vizier van de politiek te krijgen. Hoe zou de stad eruit kunnen zien als we nu kiezen voor City of Liberation of City of Life Sciences. We merken dat we wat hebben losgemaakt.
Vooraf en ook tijdens het experiment bleek dat veel mensen zich vooral focusten op die nieuwe ontwerpen van de Stadsbrink, het busstation, de herstelde stadsgracht, de Gerdesstraat. “Komt er een nieuw busstation?” “Gaat het parkeerterrein aan de Gerdesstraat op de schop?” De ontwerpen van studenten landschapsarchitectuur waren prachtig en inspirerend maar dat was niet ons doel. Het gaat ons om het ervaren van de verschillen tussen de 2 profielen. Dat dit niet door iedereen zo is opgepikt – ook in eerste instantie niet door de journalist van de Gelderlander – begrijpen we heel goed. De ontwerpen zijn dermate echt door virtual reality dat je je niet kunt voorstellen dat alles maar een spel is… wel een serious game. Gelukkig pikte de nodige mensen dit goed op.
Impact VR-experiment
De W12 (overleg van de 12 grootste werkgevers van Wageningen) heeft na ons experiment ook het onderwerp op de agenda gezet van de politiek. We hebben het experiment nogmaals uitgevoerd in juni tijdens de Dag van de Gelderland van de Provincie Gelderland en in november 2018 voor gemeenteraad en college. Ook tijdens het bezoek van de Commissaris van de Koning aan Wageningen hebben we, samen met de studenten, het experiment gepresenteerd.
Nieuwe vorm beleidsontwikkeling
Het is lastig om een VR-ervaring onder woorden te brengen. Veel mensen denken te weten wat virtual reality (VR) is maar kunnen zich er geen voorstelling van maken. Wandelen door 3D? De game-omgeving inzetten voor serieuze projecten? Ja, het kan en het levert veel op. Projectontwikkelaars, overheden en stedenbouwers zetten deze nieuwe ervaringstechnologie in om bewoners bijvoorbeeld nieuwe infrastructuur te laten ervaren, zoals een geluidswal op 100 meter afstand van je huis of windmolens net buiten de wijk. Wat zie je, wat hoor je, wat voel je dan? Dit bevordert het begrip en levert vaak verrassende inzichten op. Ook bij de overheid.
We hebben met een andere toepassing van VR geëxperimenteerd. Wij zetten VR in om een integrale visie voor een toekomstige vitale stad te bepalen. Dit om de bestuurders van de stad te helpen met het maken van keuzes, We zeggen: Wageningse bestuurders: Kies! Zet een scherp profiel neer van je stad en implementeer dit in beleid voor de inrichting van de stad, voor voorzieningen, het aantrekken van toerisme, horeca, cultuur, winkels etc.
Samenwerking & financiering
Dit project hebben we gezamenlijk ontwikkeld met Thuis Wageningen (Tutku Yüksel). Studenten van de studie Landschape Architecture & Design van de WUR hebben de ontwerpen gemaakt. Green Dino heeft de vertaling ervan in 3D en VR voor hun rekening genomen. Provincie Gelderland en Gemeente Wageningen financierden dit experiment.