Plastic Soup Surfer in Wageningen onthaald

9 januari 2018

Afval is een hot item. En plastic afval een ramp. Plastic dringt onze voedselketen binnen. Er drijft meer afval in de oceanen dan er vis in zit, is een uitspraak die ik onlangs hoorde. Dat baart me zorgen. Tijd voor actie. 

Gelukkig zijn er mensen zoals Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer genaamd, die proberen met stunts de wereld wakker te schudden. Merijn is in de zomer van 2017 op een surfplank gemaakt van petflessen de Rijn afgezakt. 1200 km van Zwitserland tot Rotterdam. Zo kwam hij langs Wageningen. Een uitgelezen kans voor lokale aandacht voor dit probleem. 

Veel publiciteit

In sneltreinvaart hebben we met een klein clubje van communicatie-professionals*  een programma in elkaar gezet:

  • Schoonmaakactie met kajaks op de Rijn. 
  • Plastic Soup Surfer met kajaks begeleiden naar Wageningen.
  • Onthaal op het Woetstok-festival door wethouder Dennis Gudden
  • Inzamelingsactie om de Plastic Soup Surfer te ondersteunen in zijn actie.

Daar hoorde natuurlijk heel veel publiciteit bij, zoals persberichten schrijven, aankleding voor het festivalterrein, een vlog maken, interviews regelen etcetera. Het was veel werk en het was gaaf. We hebben als Wageningers het geld voor een exploot bijeen gebracht. Een exploot is een juridische ‘deurwaardersbevel’ waarmee Merijn het gesprek met frisdrankproducenten en grote supermarkten kan aangaan. Zijn doel: statiegeld op kleine plastic flessen en blikjes!

Link Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=nFgPI5Bi4Fw&feature=emb_title

Tweede Kamer besluit tot uitstel statiegeld

Met zijn acties heeft de Plastic Soup Surfer het al tot in de Tweede Kamer gebracht. Het item staat hoog op de politieke agenda. Helaas nog niet hoog genoeg. In maart 2018 steunde de meerderheid van de Tweede Kamer een plan van staatssecretaris Stientje van Veldhoven om onder voorwaarden vóór het eind van deze kabinetsperiode statiegeld in te voeren voor kleine plastic flessen. Het besluit is dus uitgesteld tot najaar 2020. De verpakkingsindustrie krijgt de kans om met een oplossing te komen. De Plastic Soup Surfer is nog niet uitgepeddeld. 

van Zwitserland naar Rotterdam

WKV begeleidt Merijn naar Wageningen

Steenfabriek Bovenste Polder in zicht

 

Een ontmoeting met de burgemeester

Zelf op de wc’s kon je doneren

In Stad Wageningen

 

*Als vrijwilligers van Stichting Wageningen Schoon en Kanovereniging De Bovenste Polder